Viena paskutinių užduočių planuojant kelionę – tai daiktų susipakavimas. Atrodytų paprasta užduotis, kol per nežinojimą bagažo patikros punkte iš Jūsų nekonfiskuojamas mylimas ir brangus daiktas ar lietuviškos lauktuvės pasiilgtiems draugams iš užsienio. Tam, kad netektų rizikuoti nei turtu, nei savo bei kitų lėktuvo keleivių saugumu – prieš kraudamiesi lagaminus perskaitykite šią atmintinę. 

Ką apskritai draudžiama gabenti lėktuvu?

Kol daiktai dar nepaskirstyti po lagaminus, pirmiausia norime Jums priminti sąrašą pavojingų daiktų, kurių dėl saugumo reikalavimų į lėktuvą pasiimti visai negalima, nepriklausomai nuo to, ar keliaujate tik su rankiniu ar ir su registruotu bagažu. Pavojingų ir draudžiamų keleiviniais lėktuvais gabenti daiktų sąrašas:

Rankinis ir registruotas bagažas. Bagažo turinio taisyklės | KILTI.LT
Draudžiami keleiviniais lėktuvais gabenti daiktai (tiek registruotu, tiek rankiniu bagažu)
  • Degūs skysčiai (pvz., benzinas ir metanolis)
  • Degios kietosios ir reaktyvios medžiagos (pvz., magnis, prakurai, fejerverkai, pirotechnika, 
    signalinė raketos)
  • Oksidacinės medžiagos ir organiniai peroksidai (pvz., balinamosios medžiagos, 
    automobilio remontui naudojamos priemonės)
  • Ašarinių dujų įranga arba bet kokios dujų talpyklės (pvz., propano, butano)
  • Infekcinės medžiagos ir nuodai (pvz. gyvieji virusai, žiurkių nuodai, arsenas, cianidas, herbicidai ir infekuotas kraujas)
  • Korozinės medžiagos (įskaitant gyvsidabrį ir transporto priemonių akumuliatorius)
  • Magnetų turintys prietaisai
  • Žiebtuvėlių kuras, dažai, skiedikliai
  • Rūgštys, ėsdinančios medžiagos, šarmai, natrio hidroksidas, radioaktyviosios medžiagos (pvz., medicininiai arba komerciniai izotopai)
  • Kreozotas, negesintos kalkės
  • Transporto priemonių kuro sistemos sudedamosios dalys, kuriose buvo kuro
  • Sprogmenys, amunicija (įskaitant detonatorius, padegamąsias virveles, granatas, minas ir
    sprogmenis)
  • Dūmadėžės ir dūminiai užtaisai

Dėl tarptautinių aviacijos saugumo reikalavimų aukščiau išvardintų daiktų į orlaivį pasiimti apskritai negalima. Taip pat oro uosto darbuotojai gali konfiskuoti ir čia nepaminėtus, tačiau įtarimą dėl saugumo keliančius daiktus. Jei perskaičius šį sąrašą Jums kilo abejonių dėl planuojamo vežtis į kelionę daikto – geriau susisiekite su išvykimo oro uosto keleivių konsultantais arba Lietuvos transporto saugos administracija. Jei bandysite į orlaivio saloną ar krovinių skyrių įsinešti draudžiamą daiktą – jis bus konfiskuotas ir sunaikintas. Oro uostai ar oro linijos neprivalo saugoti ir grąžinti konfiskuotų daiktų, todėl geriau abejonę keliančius daiktus palikite namuose.  

Taip pat būkite atidūs jei ketinate iš Europos Sąjungos (ES) į trečiąsias šalis, arba atvirkščiai, gabenti suvenyrus, pagamitus iš laukinių augalų, gyvūnų ar jų dalių, kadangi daugybei tokių gaminių yra reikalingi specialūs leidimai arba juos apskritai gali būti draudžiama gabenti. Net, atrodytų, nekaltai bandydami parsivežti įdomių formų kriauklę iš Turkijos, galite pažeisti CITES konvencijos reikalavimus ir suvenyras iš Jūsų bus ne tik konfiskuotas, bet gali tektį jį grąžinti į kilmės šalį už savo lėšas ar net susidurti su griežtesnėmis sankcijomis. Daugiau informacijos apie CITES konvenciją rasite Lietuvos Respublikos muitinės svetainėje >>

Ką galima ir ko negalima vežtis rankiniame bagaže? 

Dėl saugumo reikalavimų yra taikomi tam tikri apribojimai bagažui, kuris gabenamas orlaivio salone, ir bagažui, kuris keliauja krovinių skyriuje. Neteisingai susidėję savo daiktus galite kai kuriuos jų prarasti arba tiesiog prisidaryti sau nereikalingų nemalonumų. Pateikiame sąrašą daiktų, kurių su savimi į orlaivio saloną pasiimti negalėsite: 

Daiktai, kuriuos draudžiama pasiimti į orlaivio saloną, tačiau galima gabenti registruotu bagažu 

1)Ginklai, šaunamieji ginklai, kiti sviedinius šaudantys ar svaiginimui skirti įtaisai

Į lėktuvo saloną yra draudžiama pasiimti bet kokius įtaisus, galinčius iššauti sviedinį ar atrodančius, tarsi galėtų iššauti sviedinį. Saugumo sumetimais neleidžiama įsinešti jokio tipo šaunamųjų ginklų, taip pat ir žaislinių šautuvų, šaunamųjų ginklų kopijų ir padirbinių, kuriuos galima palaikyti tikrais ginklais. Saugumo patikros punkte iš Jūsų nusavins ir šaunamųjų ginklų dalis (išskyrus optinius taikiklius), pneumatinius ir dujinius šautuvus, signalinius ir starto pistoletus, lankus, arbaletus, strėles, harpūnus, povandeninės žūklės šautuvus, galvijų varymo priemones, balistinius elektrošoko ginklus (tazerius), šaunamojo ginklo formos žiebtuvėlius, neutralizavimo ir paralyžiavimo chemines medžiagas, dujas ir purškalus, pavyzdžiui, dujų balionėlius, pipirinius purškalus, kapsicino purškalus, ašarinius purškalus, rūgštinius purškalus, gyvūnų atbaidymo purškalus, timpas ir svaidytuvus. 

Ginklus ir jų padirbinius, kopijas ar žaislinius variantus galite gabenti registruotame bagaže. Keliaudami su tikru šaunamuoju ginklu papildomai pasidomėkite jo pervežimo tvarka ir šalies į kurią vykstate įstatymais dėl ginklų įsivežimo ir naudojimo. 

2) Smailiagaliai ar aštriabriauniai daiktai, kurie gali būti panaudoti sunkiems sužeidimams sukelti

Draudžiama lėktuvo salone vežti bet kokius daiktus, skirtus kapoti (pvz., kirvius, kapokles, ledo kirvukus, ledo kirtiklius), rėžti pjauti ar durti (pvz., rėžiklius, peilius su ilgesne kaip 6 cm geležte, žirkles su ilgesnėmis kaip 6 cm geležtėmis, matuojant nuo sukimosi taško, smailiagalius arba aštriabriaunius sportinės dvikovos reikmenis, špagas, kardus, strėles ir smiginio strėlytes, alpinistų batų kapliukus, pačiūžas, slidžių ir pasivaikščiojimo lazdas, svaidomąsias žvaigždes). Į rankinį bagažą nepakuokite ir įvairių amato įrankių, kurie galėtų sukelti sužeidimus, pvz., laužtuvų, gręžtuvų ir grąžtų, įrankių, kurių geležtė arba kotas ilgesni kaip 6 cm ir kuriuos galima panaudoti kaip ginklą (kaip atsuktuvas ar kaltas), pjūklų, litavimo lempų, varžtų ir vinių pistoletų.

Smailius įrankius su trumpenėmis nei 6 cm geležtėmis galima pasiimti į rankinį bagažą, tačiau rekomenduojama, kad ir šie būtų užapvalintais galais. Taip pat nėra draudžiama rankiniame bagaže gabenti nagų dildę ir vienkartinius skustuvus (tik tokius, kurių ašmenys įmontuoti korpuse). Visus kitus aukščiau išvardintus daiktus saugiai supakavę galite patalpinti į registruotą bagažą. 

3) Buki įrankiai, kuriais smogiant galima sukelti sunkius sužeidimus.

Beisbolo ir mažojo beisbolo lazdas, kuokas ir kitas lazdas (pvz., policininko lazdas, vėzdus, blakštus, sportines lazdas kaip irklai, meškerės, teniso ar badmintono lazdos) bei sportinės dvikovos reikmenis (pvz., kastetus, kuokas, blakštus, kovos spragilus, nunčiakus, kovos strypelius) pakuokite tik į registruoto bagažo krepšius. 

4) Skysčiai ir jų vežimo rankiniame bagaže tvarka.

Keleiviams su savimi į lėktuvo saloną galima pasiimti tik ribotą kiekį skysčių. Skysčių gabenimui rankiniu bagažu taikomi tokie apribojimai: 

  • Galima vežtis skysčius, supakuotus į ne didesnes kaip 100 ml talpykles.
  • Visos skysčių talpyklės turi būti sudėtos į vieną permatomą, pakartotinai užpaudžiamą, ne didesnį kaip 1 litro talpos maišelį* (apie 20 x 20 cm). Plastikinio maišelio turinys turi lengvai tilpti ir maišelis turi būti užsegtas.
  • Galima vežtis neapmokestinamų prekių (duty-free) parduotuvėje įsigytus pirkinius sandariame saugumo maišelyje (į jį supakuojamos prekės įsigijimo metu, maišelio neatidarykite ir kitaip nepažeiskite bei išsaugokite pirkimo kvitą).
  • Leidžiama rankiniame bagaže turėti gyvybiškai būtinus vaistus ir specialius maisto produktus, pvz. kūdikių maistą (Jūsų gali būti prašoma įrodyti tokių gaminių autentiškumą ir reikalingumą, todėl geriausia turėti reikalingų vaistų receptą ar vaistų pasą).

* Jei iš anksto skysčių nesusipakavote į tinkamą maišelį, jį galėsite gauti oro uoste, tačiau gali tekti už jį susimokėti.

Į registruoto bagažo krepšį galimų pasiimti skysčių kiekis nėra ribojamas, tačiau bendras lagamino svoris negali viršyti leistino Jūsų įsigyto registruoto bagažo svorio (pasitikrinkite savo kelionės informaciją, išpirktas bagažas turėtų būti nurodytas ant lėktuvo bilieto). Papildoma informacija dėl skysčių, aerozolių ir gelių vežimo >> 

Taip atrodo tinkamai į rankinį bagažą pasiimti supakuoti skysčiai

KAS YRA LAIKOMA SKYSČIAIS?

Skysčiais laikomi geliai, pastos, losjonai, skystų ir kietų medžiagų mišiniai ir hermetiškų talpyklų turinys, pvz., dantų pasta, plaukų gelis, tušas, įvairūs kremai, kvepalai, rutuliniai dezodorantai, lūpų dažai su teptuku, gėrimai, sriubos, mocarella, tepamas sūris, jogurtai, riešutinis sviestas, uogienės, šaldytos uogos, neapdoroti kiaušiniai, sirupai, skutimosi putos, aerozoliai ir kitos panašios konsistencijos produktai. 

Skysčiais nelaikomi pieštukiniai dezodorantai, birūs akių šešėliai, kompaktinė pudra, gabalinis muilas, lūpų dažai (kieto pavidalo), rūkytos mėsos ar žuvies produktai, neapdorotos mėsos ar žuvies produktai, kietas sūris, pieno produktai (sūreliai, sūriai), rūkyti sūriai, sviestas, tortai (įvairūs), šakočiai, saldainiai, šokoladas, sumuštiniai su riešutiniu sviestu, sumuštiniai, sausainiai, duonos produktai, apdoroti kiaušiniai, agurkai, pomidorai, obuoliai, bananai ir pnašios konsistencijos produktai. 

Žinoma, į lėktuvo saloną su rankiniu bagažu jokiu būdu negalima pasiimti daiktų, kurie yra draudžiami skraidinti keleiviniu transportu (jie nurodyti straipsnio pradžioje). Išplėstinį draudžiamų daiktų sąrašą galite rasti čia >>

Ką galima ir ko negalima vežtis registruotame bagaže?

Ko gero jau išskirstėte didžiąją dalį savo lagaminų turinio, visgi ir registruotam bagažui yra taikomi tam tikri apribojimai. Gali atrodyti, kad viską, ko negalima gabenti lėktuvo salone, turėtų būti galima susipakuoti į registruoto bagažo krepšį, tačiau yra ne visai taip. Kai kuriuos daiktus galima vežtis tik lėktuvo salone ir yra draudžiama juos susipakuoti į registruoto bagažo krepšius. Šių daiktų sąrašą pateikiame apačioje: 

  • Visi prietaisai turintys ličio baterijų, t.y. moblieji telefonai, nešiojami kompiuteriai, belaidžiai elektroniniai prietaisai (angl. power bank), elektroninės bei IQOS tipo cigaretės, kiti elektroniniai prietaisai. Tačiau ir rankiniame bagaže galima vežti ne daugiau kaip 15 tokių įrenginių. Vieno įrenginio galingumas negali viršyti 160 Wh. Jeigu įrenginio galingumas viršija 100 Wh, jo vežimas turi būti suderintas su oro linijų bendrove. Įrenginius, kurių galingumas yra daugiau nei 160 Wh, vežtis lėktuvu draudžiama.
  • Dronas (jeigu jo baterijos talpa neviršija 100 Wh. Jeigu „drono“ baterija galingesnė – t.y. nuo 100 Wh iki 160 Wh, jo vežimas turi būti suderintas su oro linijų bendrove. Jeigu „drono“ baterijos talpa viršija 160 Wh, jį draudžiama vežtis tiek rankiniame, tiek registruotame bagaže. Taip pat patariame iš anksto pasidomėti, ar nekils problemų gabenant droną, kurio kojelės ilgesnės nei 6 cm).
  • Žiebtuvėlis (leidžiamia vežti tik vieną vienetą ir tik arti savęs (pvz., drabužių kišenėje, bet ne rankiniame lagamine, krepšyje). Zippo tipo žiebtuvėlį leidžiama vežti arti savęs tik tuomet, jeigu jame esantis skystas kuras yra absorbuotas – t.y. žiebtuvėlyje yra dagtis).
  • Degtukai (leidžiamia vežti tik vieną dėžutė degtukų, ir tik arti savęs (pvz., drabužių kišenėje, bet ne rankiniame lagamine, krepšyje).

Žinoma, į lėktuvo krovinių skyrių su registruotu bagažu jokiu būdu negalima pasiimti daiktų, kurie yra draudžiami skraidinti keleiviniu transportu (jie nurodyti straipsnio pradžioje). Išplėstinį draudžiamų daiktų sąrašą galite rasti čia >>

Papildomi reikalavimai gali būti taikomi keliaujant su specialia sportine įranga, tačiau apie konkrečias specialaus bagažo vežimo taisykles patariame kreiptis į Jus skraidinsiančios oro bendrovės konsultantus, kadangi šios taisyklės skiriasi priklausomai nuo aptarnaujančių oro linijų.

Taip pat dažnai sulaukiame klausimų apie asmeniniam vartojimui skirtų tabako gaminių bei alkoholio kiekius, kuriuos galima gabenti lėktuvu, apie tai pasidomėti kviečiame Lietuvos Respublikos muitinės svetainėje >>