Šiuo metu užsakomųjų skrydžių dėl pandemijos nevykdantys kelionių organizatoriai planuoja, jog pirmieji lėktuvai iš Lietuvos į užsienio kurortus vėl pradės kilti vasarį. Anksčiausiai prasidės skrydžiai į Tenerifę. Ar tai reiškia, kad kelionių sektorius stabilizuojasi, ir kaip ilga pauzė paveiks šių metų kelionių kainas?

Kelionių organizatorius „Novaturas“ paskelbė, jog nuo vasario 5 dienos atnaujins skrydžius į Tenerifės kurortus. Anot bendrovės vadovės Audronės Keinytės, apie turizmo rinkos atsigavimą kalbėti dar anksti, nes koronaviruso situacija visame pasaulyje gana sudėtinga, tačiau pozityvių ženklų jau yra. „Nuolat kintantys ribojimai turi įtakos kelionių verslui, bet visu pandemijos laikotarpiu kelionių organizatoriai stengėsi esant galimybei vykdyti veiklą ir skrydžius tomis kryptimis, kuriomis galima ir saugu tai daryti. Nuo vasario mėnesio atnaujiname skrydžius į Tenerifę, nes matome tikrai didžiulį susidomėjimą, jį jautėme ir kalėdiniu bei naujametiniu laikotarpiu vykdydami skrydžius į šią salą. Tuo metu kelionės buvo rekordiškai greitai parduotos. Matome, kad žmonės yra pasiilgę kelionių, ir net šitame neigiamame fone dalis jų jau yra pasirengę keliauti“, – kalbėjo A. Keinytė.

Paklausta, ar šiuo metu Tenerifėje yra pakankamai saugi epidemiologinė situacija, pašnekovė tikino, jog kelionių organizatoriai renkasi tik tas kryptis, kurios gali užtikrinti tikrai saugų poilsį. „Visos paslaugos yra griežtai reguliuojamos ir galiu pasakyti, kad keliauti šiandien tikrai galima saugiai. Norėčiau pabrėžti, kad oro uostuose ir lėktuvuose laikomasi itin griežtų saugumo reikalavimų, lygiai taip pat ir viešbučiai, kiti paslaugų teikėjai yra prisitaikę. Šalių saugumo reikalavimai ir ribojimai labai skiriasi, tačiau kaukės, pirštinės ir atstumo laikymasis visur yra tapę norma. Tenerifėje šiuo metu veikia atviras erdves turinčios kavinės, restoranai, barai, tačiau ribojamas jų darbo laikas. Kitos paslaugos ir įvairios pramogos neribojamos, todėl galima puikiai pailsėti“, – sako kelionių organizatoriaus vadovė.

Anot jos, šiuo metu kelionės nėra pigesnės nei prieš metus ar dvejus, nes paklausos ir pasiūlos santykis lemia kainų lygį. „Šiandien kelionių pasiūla labai nedidelė, todėl kelionių kainos panašios, kokios buvo ir prieš pandemiją. Apie kelionių kainas galime kalbėti tik trumpuoju periodu. Kadangi situacija neapibrėžta, labai sudėtinga prognozuoti, kokios bus kelionių kainos ateityje.“ Dabar keliones planuojantys lietuviai atsižvelgia ne tik į atvejų skaičių pasirinktoje šalyje, bet ir į pinigų grąžinimo sąlygas, todėl, pasak A. Keinytės, kelionių organizatoriai prisitaikė prie esamos situacijos ir siūlo daug lankstesnes kelionių pirkimo sąlygas. „Visi kelionių organizatoriai bei avialinijos pakoregavo savo kelionių arba bilietų pardavimo sąlygas pagal šiandieninę realybę. Mes savo klientams siūlome paslaugą, kuri vadinasi „COVID pauzė“, – jeigu klientas prieš kelionę suserga koronavirusu ir per tam tikrą terminą pateikia teigiamo testo sertifikatą, jis gali pasikeisti kelionę į kitą.“ Anot pašnekovės, kelionių organizatorius „Novaturas“, jeigu leis epidemiologinė situacija ir atsakingų institucijų reikalavimai bei reguliavimai, nuo balandžio ketina grįžti į įprastą režimą bei atnaujinti skrydžius į beveik visus Europos šalių ir Turkijos kurortus.