Jau balandžio mėnesį, po beveik 3 metų pertraukos, atidaromas Masca tarpeklis.

Masca – kaimelis ir to paties pavadinimo tarpeklis Teno kalnuose, šiaurės vakarinėje salos dalyje. Masca įsikūrusi 650–800 m virš jūros lygio. Iki 19 a. ji buvo pasiekiama tik iš jūros pusės. Todėl manoma, kad tai galėjusi būti piratų slėptuvė. Tiesa, į Mascą dar buvo galima patekti jojant asilu vingiuotais ir pavojingais kalnų keliukais. Todėl iki 20 a. vidurio tai buvo neatrasta ir paslaptinga vietovė. Čia 80-tyje nedidukų namelių gyveno vos apie 100 vietinių. Situacija pasikeitė 1960 m., nutiesus automobiliu pravažiuojamą kelią iki Mascos. Nuo tada gyvenimas kaimelyje pasikeitė. Vienas po kito atsidarinėjo restoranėliai ir suvenyrų parduotuvės… Dabar tai viena lankomiausių Tenerifės vietų. 

Masca kaimelį pasieksite važiuodami įspūdingais serpentinais. Šis kelias labai siauras, vietomis vos prasilenkia dvi lengvosios mašinos. O jei iš priekio atvažiuoja autobusas, tada jau specialioje salelėje sustoji ir lauki kol prasilenksi ir kelias bus laisvas. Bet šiek tiek adrenalino prieš žygį tikrai nekenkia.

Maskos tarpeklis sulaukia daug aktyvius žygius mėgstančių keliautojų. Nusileisti juo žemyn iki jūros trunka apie 6 valandas.  Pats pėsčiųjų takas prasideda kaimelio viduryje, šiek tiek palipus žemyn nuo pagrindinio kelio. Nuo pat pradžių takas labai puikiai sužymėtas ženklais, kurie parodo kiek jau nuėjome kelio. Pasiklysti čia tikrai neįmanoma, nes visas takas eina palei tarpekliu tekantį upelį. Paėjus apie kilometrą žemyn jau prasideda pats įdomumas – kelias palei stačias uolas, vietomis vos kelių pėdų pločio, akmenys statūs ir vietomis šlapi. Dažnai stebint aplink esantį grožį akys nejučia nukrypsta nuo einančio tako.

Darbo laikas yra nuo 8.30 iki 5.30pm vasaros sezono metu ir nuo 8.30 iki 5.00pm, kad likusią metų dalį. „Masca“ lankytojų centras ir „Masca“ prieplaukos 3 kontrolinis punktas atidaromi pusvalandžiu anksčiau saugumo patikrai.

Svarbi informacija:
  • Šalia Masca kaimelio praktiškai nėra automobilių stovėjimo aikštelių, todėl rekomenduojame atvykti visuomeniniu transportu, o ne naudotis privačiu automobiliu, kad netektų atšaukti ekskursijos. Sumokėti pinigai nėra grąžinami. Bet kuriuo atveju, norint persikelti iš Masca įlankos į bet kurį kitą uostą, privaloma turėti galiojantį bilietą.
  • Prieš pradėdami kelionę, privalote pereiti saugos patikrą Masca lankytojų centre arba prieplaukoje (priklausomai nuo judėjimo krypties) kur bus patikrintas jūsų bilietas ir išvykimas/atvykimas jūriniu transportu. Šie dokumentai taip pat reikalingi kituose maršruto kontrolės punktuose.
  • Jūs turite dėvėti tinkamą avalynę, drabužius ir turėti tinkamą įrangą.
  • Tam, kad patvirtintumėte savo užsakymą, jūs turite būti susipažinęs su saugumo reikalavimais bei privatumo politika.
  • Šis maršrutas nėra rekomenduojamas jaunesniems nei 8 metų amžiaus vaikams. Nepilnamečiai turi būti lydimi atsakingo asmens. Jei nepilnametį lydintis asmuo nėra jo teisėtas globėjas, jis privalo turėti rašytinį nepilnamečio globėjo leidimą (būtina užpildyti specialią formą).
  • Pakeitimus ir atšaukimus reglamentuojančias taisykles ir nuostatas rasite skyriuje „Pakeitimai ir atšaukimai“.

Prieš užsisakydami pasivaikščiojimą po tarpeklį, įsitikinkite, kad turite visą reikiamą įrangą ir esate geros fizinės būklės.
Maska Gorge takas NĖRA skirtas pasivaikščiojimams. Jis reikalauja tam tikro fizinio pasiruošimo ir gali būti sudėtingas.

Masca tarpeklio charakteristika:

  • Sudėtingumo lygis: vidutinis, su uolėta žeme, daugybe nuožulnių atkarpų, laiptelių bei slidžių vietų.
  • Atstumas: 5 kilometrai (į abi puses 10 km).
  • Numatoma trukmė: maždaug 3 valandos nusileidimui bei mažiausiai 4 – pakilimui.
  • Aukštis: takas prasideda 750 m aukštyje (Masca kaime) bei, su mažais tarpiniais pakilimais, leidžiasi žemyn iki jūros lygio.

Bilieto kaina apsilankymui Masca tarpeklyje:

Visos lėšos yra skiriamos Maska Gorge tako saugumo palaikymui. Tenerifės gyventojams, vaikams iki 14 metų ir Alpinizmo ar speleologų federacijos nariams (kurie specializuojasi Tenerifės teritorijoje) taikoma speciali kainų politika.

Įėjimo bilietas yra individualus. Perleisti savo bilietą kitam asmeniui yra griežtai draudžiama. Norėdami patekti į Masca tarpeklį, privalote pateikti asmens identifikavimo dokumentą.

Bilietus įsigyti galite čia.

Svarbu:

Sudėtingumo lygis: nusileidimo sudėtingumo lygis traktuojamas, kaip VIDUTINIS. Pakilimo – AUKŠTAS. Gruntas yra slidus, nelygus, daug laiptelių, yra galimybė paslysti ir nukristi.
Ši kelionė reikalauja gero fizinio pasirengimo.
Privalote: atvykti 30 minučių anksčiau, kad atliktumėte saugumo patikrą. Jos metu bus apžiūrėta jūsų įranga bei dokumentai. Turėkite omenyje, kad jeigu jūs pilotinio bandymo metu atvyksite ne jums skirtu laiku, jūsų vieta bus perleista kitam keliautojui.
Bilietas yra individualus kiekvienam asmeniui, būtina pateikti asmens dokumentą.

Į kainą įtraukta:

Pasirinkta data ir laikas, kada galėsite patekti į pradinį Masca tarpeklio tašką;
Informacija apie kultūrinį paveldą ir saugumo priemones prieš žygį ir jo metu;
Prireikus gausite kvalifikuoto personalo pagalbą;
Apsauginio šalmo nuoma;
Draudimas nuo nelaimingų atsitikimų (nebent jūs jau esate apsidraudęs arba turite federacijos nario kortelę).

Į kainą neįtraukta:

Grįžimas (tačiau jūs privalote turėti bilietą) Kaip patekti į Mascą surasite čia;
Įranga (kiekvienas asmuo privalo turėti savo įrangą, mes siūlome tik apsauginio šalmo nuomą). Daugiau info apie reikalingus su savimi turėti daigtus čia.