Tenerifė. Lankytinos vietos.

Tenerifėje tikriausiai kiekvienas ras kažką tinkančio ir patinkančio. Norintiems pamatyti tipiškus Kanarų miestelius ir kaimelius verta nukeliauti į salos Šiaurę. Ieškantys aktyvaus poilsio gali aplankyti salos centre stūksantį Teidės vulkaną ir Rytuose esantį Masca tarpeklį. Ir tai tik du pagrindiniai „adresai“. Žygių (taip vadinamo „trekingo“) gerbėjams – galimybių čia devynios galybės. Tie, kas labiausiai pasiilgę poilsio paplūdimyje, gali tiesiu taikymu keliauti į Tenerifės pietus. Čia prie šviesesnio (ne tokio juodo) smėlio paplūdimių įsikūrę pagrindiniai kurortiniai miesteliai. Norintiems išbandyti jėgų aitvarų (kaitų) ar burlenčių sportą – El Medano miestelis siūlo idealiausias sąlygas.

Ką aplankyti Tenerifėje?

Teidės nacionalinis parkas ir Teidės ugnikalnis

Parque Nacional del Teide – Teidės Nacionalinis Parkas apibūdinamas nuolat naudojant priesagą „-iausias“. Tai lankomiausia vieta ne tik Tenerifėje, bet ir visoje Ispanijoje (vienais metais net ir visoje Europe). Tai taip pat vienas lankomiausių parkų pasaulyje. Teidės vulkanas – aukščiausias Ispanijos taškas, virš jūros lygio iškilęs 3718 m. Tai ko gero gražiausias lankytinas objektas Tenerifės saloje. Teidės Nacionalinis Parkas yra saugomas UNESCO. Į Teidę viršų veda vingiuotas kelias su apžvalgos aikštelėmis. Tačiau įspūdingiausia apžvalgos aikštelė randasi 3555 metrų aukštyje. Į ją galima pasikelti funikulieriumi. Keltuvo kainos ir darbo laikas pateikti čia. Norint eiti iki pačios Teidės vulkano viršūnės Pico del Teide, reikalingas išankstinis LEIDIMAS. Daugiau informacijos apie tai, kur ir kaip jį pasidaryti yra čia. Teidės Nacionaliniame parke galima išvysti mėnulio kraštovaizdį, kuriame buvo filmuota „Star Wars“. Bilietus ekskursijai į Teidės nacionalinį parką autobusu bei kitas ekskursijas po salą galite įsigyti čia

Los Gigantes

Los Gigantes – nedidelis kurortinis miestelis vakarinėje salos pakrantėje. Tuo pačiu ir uolėta pakrantė – viena aukščiausių Europoje, kur uolos vietomis siekia net 500 – 800 metrų aukštį. Geriausia jas apžiūrėti plaukiant laiveliu. Los Gigantes yra nedidelis jachtų uostas. Čia galima užsisakyti įvairiausios trukmės ir pobūdžio išvykas laiveliais, jachtomis, katamaranais, “jetskiais”

Masca tarpeklis

Masca – kaimelis ir to paties pavadinimo tarpeklis Teno kalnuose, šiaurės vakarinėje salos dalyje. Masca įsikūrusi 650–800 m virš jūros lygio. Iki 19 a. ji buvo pasiekiama tik iš jūros pusės. Todėl manoma, kad tai galėjusi būti piratų slėptuvė. Tiesa, į Mascą dar buvo galima patekti jojant asilu vingiuotais ir pavojingais kalnų keliukais. Todėl iki 20 a. vidurio tai buvo neatrasta ir paslaptinga vietovė. Čia 80-tyje nedidukų namelių gyveno vos apie 100 vietinių. Situacija pasikeitė 1960 m., nutiesus automobiliu pravažiuojamą kelią iki Mascos. Nuo tada gyvenimas kaimelyje pasikeitė. Vienas po kito atsidarinėjo restoranėliai ir suvenyrų parduotuvės… Šiandien tai viena lankomiausių Tenerifės vietų. Maskos tarpeklis sulaukia daug aktyvius žygius mėgstančių keliautojų. Nusileisti juo žemyn iki jūros trunka apie 6 valandas. Apačioje galima sėsti į laivelį ir būti atplukdytam į Los Gigantes (tai reikia susiorganizuoti iš anksto).  Bilietus ekskursijoms po salą galite įsigyti čia

Santa Cruz

Santa Cruz – Tenerifės salos sostinė, labiausiai „gyva“ vasario mėnesį, kuomet Kanaruose triukšmingai švenčiamas karnavalas, kuris gali drąsiai konkuruoti su Rio de Žaneiro. Pats Santa Cruz nėra nei labai gražus, nei labai įdomus. Čia randasi vienas svarbiausių Kanarų salų uostų. Miesto simbolis – burės arba bangos (kaip kas mato) formos Santa Cruz Auditorio – Kongreso ir koncertų rūmai.

San Andrés

San Andrés – buvęs nedidelis žvejų kaimelis, nuo Santa Cruz nutolęs apie 7 km. Iki II Pasaulinio karo čia buvo galima patekti tik stačiais, uolose iškaltais, laiptais. Situacija kiek pasikeitė Tenerifėje nutiesus greitkelį. Tačiau ir šiandien, tai viena iš nedaugelio salos vietų, kur vis dar jaučiama kanarų idilė: siauros gatvelės, paprasti nameliai, mažos parduotuvėlės. Gyventojų kaime virš 4 tūkstančių. Dalis jų vis dar gyvena iš senojo amato – žvejybos. Naujų darbo vietų sukūrė šalimais įrengtas Las Teresitas – vienintelis šviesaus smėlio paplūdimys salos Šiaurėje. Nepaisant gausaus lankytojų skaičiaus paplūdimyje, kaime nėra nei vieno viešbutuko ar svečių namų, nebent keletas apartamentų laukia kol bus išnuomoti.  Bilietus ekskursijoms po salą galite įsigyti čia

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz yra vienas iš tipiškų Kanarų miestelių. Tenerifės mastu imant – tai visas miestas. Žiemą jis labiau vokiškas nei ispaniškas, kadangi čia žiemoti miniomis suvažiuoja senjorai iš Vokietijos. Tačiau Puerto de la Cruz yra jaukus miestukas, su nedideliu senamiesčiu ir tradicinės kanarų architektūros namais jame. Vakarais visas miesto gyvenimas verda centrinėje aikštėje – Plaza del Charco. Bilietus ekskursijoms po salą galite įsigyti čia

Lago Martiánez – baseinų kompleksas po atviru dangumi. Skamba gal ir nelabai įdomiai, negi dabar eiti į baseinus Tenerifėje??? Tačiau čia greičiau „baseinų oazė“ negu „kompleksas“. Skirtingo dydžio baseinai pripildyti jūros vandens, kuris čia patenka tiesiai iš Atlanto vandenyno. Viduryje didžiausio baseino įrengtas milžiniškas fontanas (veikdavo nevisada). Aplink veši subtropinis sodas. Plaukiojant galima grožėtis čia pat ošiančiu vandenynu arba tolumoje stūkstančiu Teidės ugnikalniu. Didžiausiame baseine randasi sala, o joje veikia kazino ir restoranas. Kadangi bangos Puerto de la Cruz pakrantėje būna gana didelės ir paplūdimiuose neretai plevėsuoja geltona arba net raudona vėliava, Lago Martiánez yra puiki alternatyva maudynių mėgėjams. Kaina suaugusiam – 5,50 €, vaikui – 2,50 €.

Puerto de la Cruz pakraštyje randasi Loro Parque – vienas labiausiai lankomų objektų Kanarų salose. Išvertus į lietuvių kalbą tai būtų „Papūgų parkas“. Tačiau papūgos buvo pirmosios šio parko gyventojos. Šiandien čia galima pamatyti pingvinus, flamingus ir kitus paukščius, taip pat beždžiones bei kitus gyvūnus, o akvariume – įvairiausias žuvis ir t.t. Loro Parke vyksta delfinų ir orkų pasirodymai. Standartinio bilieto kaina – 34 € suaugusiems, 23 € vaikams. Loro Parque ir Siam park – didžiulis vandens atrakcionų parkas, priklausantis tam pačiam savininkui todėl planuojant eiti į juos abu, apsimoka pirkti vadinamą „Twin Ticket“. Visi bilietų variantai ir jų kainos yra čia.

Punta Brava – buvęs žvejų kaimelis, susidedantis iš kelių gatvelių ir įsikūręs ant uolų. Šiandien jis „įaugęs“ į Puerto de la Cruz ir randasi priešais Loro Parką.

La Orotava

La Orotava – nedidelis jaukus miestelis salos Šiaurėje, įsikūręs žaliuojančiame to paties pavadinimo slėnyje. Tai vienas autentiškiausių Kanarų miestelių. Dauguma namų ir bažnyčių išlikę dar iš 17 amžiaus. Veiklos La Orotava gal ir nedaug, bet pasivaikščioti senamiesčio gatvelėmis yra tikrai smagu.

La Laguna

La Laguna – jauniausias Tenerifės miestas amžiaus prasme. Čia įsikūręs vienintelis salos universitetas. San Cristóbal de La Laguna (toks yra pilnas miesto pavadinimas) anksčiau buvo Tenerifės sostinė. Vėliau ja tapo Santa Cruz. Šiandien šie abu miestai „susilieja“ ir sunku suprasti, kur vienas prasideda, o kitas baigiasi. Tačiau, priešingai nei Santa Cruz, La Laguna yra labai graži, ypatingai istorinis senamiestis su siauromis gatvelėmis, tipišku Kanarų stiliumi pastatytais namais ir jų mediniais balkonais, vidiniais kiemeliais, aikštėmis, bažnyčiomis. La Laguna yra įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

La Candelaria

La Candelaria – nedidelis žvejų kaimelis rytinėje Tenerifės pakrantėje. Jo didžiausias pasididžiavimas –  to paties pavadinimo bazilika – Basilica de Candelaria. Šventoji Candelaria yra Kanarų salų globėja. Pakrantėje stovi guanches (pirmuosius salų gyventojus) vaizduojančios statulos.

Garachico

Garachico įsikūręs šiaurinėje Tenerifės pakrantėje. 15 a. italų pirklių įkurtas miestelis buvo svarbus prekybinis salos uostas. 1706 išsiveržus Trevejo ugnikalniui, vietovė buvo užpilta lava. Nors miesto rūmai ir bažnyčia beveik nenukentėjo, uostas visiems laikams prarado savo prekybinę reikšmę. Pirkliai iš Garachico persikėlė į dabartinį Puerto de la Cruz ir prekybą vykdė iš ten. Šiandien buvusiame uoste galima sutikti žvejojančius vietinius ir žioplinėjančius keliautojus. Nuostabi miestelio panorama atsiveria siauru vingiuotu keliuku kylant į viršų.

Icod de los Vinos

Icod de los Vinos – nedidelis tradicinis miestelis Tenerifės šiaurėje. Labiausiai garsėjantis Drakono medžiu – El Drago Milenario. Tai vienas iš Tenerifės simbolių. Kiek tiksliai medžiui metų – nėra žinoma, manoma, kad apie 800 – 1000.

Buena Vista del Norte

Buena Vista del Norte – dar vienas tipiškas Kanarų kaimelis. Netoliese jo randasi uolėtas Punta de Teno kyšulys – labiausiai į vakarus nutolęs Tenerifės taškas. Vaizdingiausia čia – palei uolas vingiuojantis kelias iki Faro del Teno švyturio. Kyšulys pasiekiamas tik automobiliu.

Siam Park

Siam park – didžiulis vandens atrakcionų parkas, priklausantis tam pačiam savininkui kaip ir Loro Parkas Puerto de la Cruz mieste. Siam Parkas randasi Tenerifės pietuose prie Costa Adeje. Pats paprasčiausias bilietas kainuoja 34 € suaugusiems, 23 € vaikams – tiek pat kaip kad ir apsilankymas Loro Parke. Todėl planuojant eiti į juos abu, apsimoka pirkti vadinamą „Twin Ticket“. Visi bilietų variantai ir jų kainos yra čia.

Tenerifės paplūdimiai. Tenerifės kurortai

 Tenerifės šiaurėje paplūdimiai yra arba juodo smėlio, arba  su vadinamosiomis „kopetėlėmis“, nuo  kurių palei uolas galite nulipti į vandenį. Visi šviesaus smėlio paplūdimiai (išskyrus Las Teresitas) randasi Tenerifės pietuose. 

Paplūdimiai Tenerifės šiaurėje

Puerto de la Cruz paplūdimiai

Playa Jardín – gražiausias ir didžiausias Puerto de la Cruz paplūdimys, esantis tarp San Felipe tvirtovės ir žvejų kaimelio Punta Brava. Arčiau pilies esančioje paplūdimio dalyje daugiausia ilsisi vyresnio amžiaus keliautojai. Čia yra keletas restoranų ir kavinukių. Prie Punta Bravos daugiau jaunimo, čia mielai  renkasi ir vietiniai. Palei beveik visą Playa Jardín paplūdimį nusidriekusi ilga alėja, apsodinta palmėmis ir kaktusais – sodas palei jūrą. Čia kas pora žingsnių stovi suoliukai, taip pat yra žaidimų aikštelė vaikams.

Playa Martiánez yra rytinis Puerto de La Cruz paplūdimys. Kurį laiką tai buvo vienintelis miesto paplūdimys, ir tai – nuplaunamas po kiekvienos audros. Šiandien čia renkasi miestelio banglentininkai. Tačiau tai nebūtinai gera vieta šiam sportui… Nors čia neretai plevėsuoja raudona vėliava, bangos vis vien yra per mažos įspūdingiems banglentininkų triukams. Kalbant apie maudynes – pakrantėje daug akmenų (ne akmenukų). Su kiekviena banga šie plaunami – į vandenyną ir atgal. Todėl neretai kaip reikiant nubrozdina kojas.

Playa Martiánez paplūdimys. Tolumoje – to paties pavadinimo baseinai

Playa Bollullo paplūdimys yra keli kilometrai už miesto. Automobiliu – 7 – 8 km. Tačiau galima nueiti ir pėsčiomis, vaizdingas kelias veda per bananų plantacijas. Playa Bollullo buvo mūsų mėgstamiausias paplūdimys Puerto de la Cruz apylinkėse. Jis įsikūręs prie stačios uolos, nuo kurios žemyn veda laiptai. Turistų jame paprastai sutikdavom labai nedaug (arba nė vieno), kadangi tai paplūdimys, prie kurio nėra viešbučių. Playa Bollullo kartais veikia viena nedidelė kavinukė. 

Kelias į Bollullo paplūdimį veda per bananų plantacijas

Dar vienas labai gražus paplūdimys yra Playa del Socorro – apie 8 km nuo Puerto de la Cruz, prie Los Realejos kaimelio. Paplūdimio ilgis apie 400 m. Jis itin mėgstamas vietinių baglentininkų. Čia veikia nedidelė ir visai „simpatiška“ kavinukė “La Surferia”. Iš Puerto de la Cruz beveik iki pat Playa del Socorro veda vaizdingas takas.

Santa Cruz paplūdimys

Vienintelis šviesaus smėlio paplūdimys Tenerifės šiaurėje yra Playa de las Teresitas. Jis randasi keli km už Santa Cruz. Paplūdimys sukurtas dirbtinai, supylus čia iš Sacharos dykumos atgabentą smėlį. Las Teresitas – „miesto paplūdimys“, kuriame vykstas “veiksmas”: vietiniai bėgioja, sportuoja, plaukioja. Tiesiai ant smėlio įsikūrę lauko kavinukės – kioskeliai. Paplūdimį nuo bangų saugo atokiau nuo kranto pastatytas bangolaužis. Gražus vaizdas į paplūdimį atsiveria nuo ant kalno esančios apžvalgos aikštelės.

Paplūdimiai Tenerifės pietuose

Costa Adeje yra du gražiausi paplūdimiai : Playa El Duque ir Playa Fañabe. Pirmasis jų, kaip dauguma sako 😉 „gražiems ir turtingiems“. Brangūs ir prabangūs barai, parduotuvės ir pan. Tačiau pats paplūdimys yra labai gražus, labiausiai tinkantis norintiems atsipalaiduoti ir ieškantiems ramesnio poilsio. O Playa Fañabe laikomas vienu gražiausių Tenerifės paplūdimių.

Playa de las Americas – masinio turizmo meka. Kurortas buvo pastatytas 1960 m. vien tik turizmo tikslais. Čia didžiuliai viešbučių kompleksai, barai, klubai, diskotekos, restoranai, prekybos centrai ir t.t. Viskas ko širdis geidžia (ir nelabai). 

Los Cristianos  – įsikūrusios prie pat Las Americas. Tačiau, priešingai nei pastarasis, šis yra autentiškas Kanarų miestelis. Tiesa, taip pat labai turistinis. Tačiau ne toks triukšmingas kaip Las Americas. Los Cristianos paplūdimius mielai renkasi šeimos su vaikais, kadangi vanduo čia yra ramus.

El Medano miestelį gerai žino jėgos aitvarų ir burlenčių sporto entuziastai. Tai reiškia – čia nuolat vėjuota. Dėl tinkamų oro sąlygų El Medano nuolat vyksta burlenčių čempionatai. Masinio turizmo – nė kvapo (daug ką tas vėjas gąsdina), nedaug ir viešbučių. Trumpai tariant, El Medano yra eilinis Kanarų kaimas, kuriame be paplūdimio ir „surf style“ barų palei jį – nėra nieko. 

La Tejita paplūdimys randasi 4 km už El Medano ir visai netoli Pietinio Tenerifės oro uosto. Į paplūdimį galima nueiti palei Montaña Roja (liet. Raudonas Kalnas) papėdę arba nuvažiuoti dviračiu/ automobiliu. La Tejita paplūdimyje nėra nei viešbučių, nei kavinių. Tik paplūdimys ir Atlanto vandenynas. Na, ir dar nudistų pasitaiko 

Tai tiek apie Tenerifę. Šiltų ir saulėtų atostogų !!!

Norite pamatyti šiek tiek kitokią Tenerifę, pajusti vietinių gyvenimo ritmą, apsilanktyti pačiose įspūdingiausiose vietose , pažinti regiono kultūrą bei išbandyti neatrastus vietinius skonius?
Jei taip, tai siūlome Jums individualias keliones aplink salą!!!
Dėl kelionių teirautis:

   +370 62021857 (Viber, WatsApp) arba rašykite 

    keliones@tripservicegroup.com

 www.kelioneitenerife.lt