Keliautojų ir skraidančiųjų lėktuvu skaičius bėgant laikui tik auga. Vieni sparnus kelia vedini atostogų troškulio, kiti – darbo reikalais, o treti – aplankyti giminių. Ir koks gi šiuolaikinis keliautojas be lagamino ir būtiniausių daiktų jame?

Todėl prieš vykstant į kelionę yra itin svarbu pasidomėti aviakompanijų bagažo reikalavimais, siekiant išvengti nesklandumų atvykus į oro uostą. Tad palengviname jums užduotį ir pateikiame 9-ių populiariausių skrydžių kompanijų bagažo reikalavimus.

airBaltic

Tai – Latvijos skrydžių bendrovė, siūlanti pigiausius skrydžius iš visų Baltijos valstybių į daugiau nei 50 Europos ir kitų šalių. Iš Lietuvos šios avialinijos tiesioginius reisus siūlo į Amsterdamą, Berlyną, Taliną, Rygą bei Stokholmą. Tad jei keliaujate viena iš airBaltic siūlomų krypčių, privalote žinoti, kad į lėktuvo saloną su savimi galite įsinešti rankinį bagažą, kurio matmenys ne didesni nei 55x40x23 cm ir vieną asmeninį (rankinę, kompiuterio krepšį, fotoaparato krepšį, skėtį) bagažą, kurio matmenys neviršija 30x40x10 cm. Bendras šių bagažų svoris negali būti didesnis nei 8 kg. Registruotojo bagažo kainos prasideda nuo 19.99 € už skrydį į vieną pusę, jo išmatavimai – 100x80x50 cm, o svoris – iki 20 kg.

Wizz Air

Šios Vengrijos pigių skrydžių avialinijos siūlo per 500 maršrutų iš 27 bazių Europoje. Tačiau kompanija taiko kiek kitokius bagažo reikalavimus, nei įprasta. Pasirinkus skristi su Wizz Air, į lėktuvo saloną jums nemokamai bus leidžiama įsinešti tik mažą orlaivio salono bagažą/rankinę, kurio matmenys ne didesni nei 40x30x20 cm, o norint su savimi turėti ir didesnį orlaivio salono bagažo vienetą, kurio matmenys yra 55x40x23 cm, turėsite papildomai užsisakyti pirmenybinio įlaipinimo paslaugą. Nenorint įsigyti pirmenybinio įlaipinimo, tačiau pageidaujant turėti didesnį bagažo vienetą, galite jį įsigyti papildomai – tokį bagažą reikės užregistruoti prie check-in staliukų oro uoste.

Ryanair

Lietuvių viena mėgiamiausių pigių skrydžių kompanijų – Ryanair – yra Airijoje įkurta kompanija, kuri per trumpą laiką buvo tituluota populiariausiomis oro linijomis visame pasaulyje. Bendrovė vykdo daugiau nei 1600 skrydžių iš daugiau nei 74 bazių. Keliaujant su Ryanair viena iš siūlomų krypčių, nepamirškite, kad į salono vidų su savimi galite neštis tik vieną mažą krepšį 40x20x25 cm išmatavimų, kuris turės tilpti po sėdyne, esančia priešais Jus. Jeigu norite su savimi turėti registruotą bagažą (55x40x20 cm) iki 10 kg, galite užsisakyti pirmenybinį įlaipinimą už 6 Eur arba jį užregistruoti dar prieš patikrą prie check-in staliukų (paslauga kainuos 8 Eur).

LOT Polish Airlines

Šios lenkų oro linijos, kurios yra didžiausias mūsų kaimynų keleivių vežėjas oro transportu ir kurių pagrindinė bazė yra įkurta Varšuvoje, Frederiko Chopino oro uoste, taiko štai tokius leidžiamo bagažo apribojimus: verslo klasės keleiviai su savimi gali gabenti 2 rankinio bagažo vienetus, kurių kiekvieno svoris neviršija 9 kg, tarpžemyninių Premium Economy skrydžių keleiviai – 2 bagažo vienetus, kurių bendras svoris yra iki 12 kg, tačiau vieno vieneto svoris negali viršyti 8 kg. Tarptautinių Premium Economy skrydžių keleiviai gali vežtis vieną 8 kg bagažo vienetą, kaip ir ekonominės ar Economy Simple klasės keleiviai. Rankinio bagažo išmatavimai negali būti didesni nei 55x40x23 cm. Taip pat kiekvienas keleivis su savimi gali turėti ir rankinę ar kompiuterio dėklą, kurių matmenys neviršija 45x35x12 cm. Registruotojo bagažo visų kraštinių suma neturi viršyti 158 cm. Tarpžemyninių skrydžių keleiviai gali turėti 3 tokio bagažo vienetus, kurių vieno svoris neviršija 32 kg, tarptautinių skrydžių verslo klasės keleiviai – 2 vienetus, kurių kiekvienas sveria ne daugiau kaip 32 kg. Tarpžemyninių ir tarptautinių Premium Economy klasės skrydžių keleiviai su savimi gali gabenti 2 tokio bagažo vienetus, neviršijančius 23 kg, o tarptautinių ir tarpžemyninių skrydžių ekonominės klasės keleiviai – vieną bagažo vienetą, neviršijantį 23 kg svorio, kuris nėra įskaičiuotas į lėktuvo bilieto kainą ir yra gabenamas tik už papildomą mokestį.

LOT bagažo matmenys

SAS – Scandinavian Airlines

Danų, švedų ir norvegų valdomos oro linijos – SAS – yra didžiausia Skandinavijos skrydžių bendrovė. Įmonė savo keleivius skraidina 176 kryptimis, tad jei pasirinkote vieną iš jų, susipažinkite su Scandinavian Airlinesbagažo reikalavimais. Leidžiamas rankinis bagažas orlaivio salone negali viršyti šių matmenų: 55x40x23 cm, o svoris negali būti didesnis nei 8 kg. Verslo klasės bei ekonominės ekstra klasės keleiviai reisuose į JAV ir Aziją su savimi gali pasiimti 2 tokio bagažo vienetus, kituose maršrutuose – 1 lagaminą bei 1 mažesnę rankinę. Registruoto bagažo visų kraštinių sumą negali viršyti 158 cm. Kiekvienas keleivis su savimi gali turėti 1 vienetą tokio bagažo, sveriantį ne daugiau kaip 23 kg, ekonominės ekstra klasės keleiviai – 2 tiek pat sveriančius lagaminus, o verslo klasės keleiviai – 2 lagaminus, sveriančius iki 32 kg.

SAS bagažo matmenys

Ukraine International Airlines

Dižiausia Ukrainos avialinijų bendrovė savo keleiviams taiko ganėtinai panašius į kitų oro linijų kompanijų bagažo reikalavimus. Į orlaivio vidų leidžiama įsinešti lagaminą ar krepšį, kurio visų kraštinių suma neviršija 115 cm, o svoris yra iki 7 kg. Tiesa, jeigu skrendate su Embraer-145 orlaiviu, 1 bagažo vienetas neturi viršyti 5 kg, maksimalūs išmatavimai – 105 cm (55 х 35 х 15 cm). Panorama Club Classic / Premium kortelių turėtojai su savimi gali gabenti iki 12 kg sveriantį rankinį bagažą  (išskyrus Embraer 145 lėktuvuose, kur rankinio bagažo svoris tik 5kg/105cm). Registruotojo bagažo kraštinių suma negali būti didesnė nei 158 cm, o svoris – 23 kg Premium ekonominės ir ekonominės klasės keleiviams, 32 kg – verslo klasės keleiviams. Ekonominės klasės keleiviams leidžiama gabenti 1 vienetą tokio tipo bagažo, o Premium ekonominės ir verslo klasės keleiviai su savimi gali turėti 2 registruotojo bagažo vienetus.

UIA bagažo matmenys

Turkish Airlines

Viena didžiausių skrydžių bendrovių ne tik Turkijoje, tačiau ir visoje Europoje savo paslaugas teikia dar ir Afrikoje, Amerikoje, Azijoje bei Australijoje. Jei renkatės keliauti šiomis, daug skrydžių krypčių siūlančiomis oro linijomis, pasitikrinkite leidžiamus bagažo svorius ir matmenis. Ekonominės klasės keleiviai su savimi į orlaivio vidų įsinešti gali vieną, iki 8 kg sveriantį lagaminą, kurio matmenys neviršija 55x40x23 cm, o verslo klasės keleiviai – 2 tokio rankinio bagažo vienetus. Papildomai galima turėti vieną iš šių asmeninių daiktų: rankinę, fotoaparato ar nešiojamojo kompiuterio dėklą, planšetę arba skėtį. Registruoto bagažo visų kraštinių suma, kaip įprasta, neturi viršyti 158 cm. Ekonominės klasės keleiviai, skrendantys iš Vilniaus, gali turėti iki 30 kg, o verslo – gali gabenti iki 40 kg sveriantį registruotąjį bagažą.

Turkish Airlines bagažo matmenys

Finnair

Ruošiatės į kelionę su Suomijos nacionalinėmis oro linijomis Finnair? Tai – vienos saugiausių oro linijų pasaulyje, kuriomis itin pasitiki ne tik atostogautojai, bet ir verslo pasaulio atstovai. Skrendantys su Finnairekonomine klase, į lėktuvo saloną gali pasiimti 2 bagažo vienetus: 1 lagaminą, kurio matmenys neviršija56x45x25 cm ir papildomą kuprinę / rankinę / asmeninį daiktą, kurio išmatavimai neviršytų 40x30x15 cm. Kombinuotas bagažų svoris 8kg. Verslo klasės keleiviai su savimi į saloną gali pasiimti net 3 rankinio bagažo vienetus: 2 lagaminus, kurių matmenys turėtų būti taip pat 56x45x25 cm ir mažą papildomą kuprinę / rankinę/ asmeninį daiktą taip pat 40x30x15 cm išmatavimų. Kombinuotas verlo klasės keleivių bagažo svoris turi neviršyti 10 kg. Norite skristi su registruotu bagažu? Jeigu ant Jūsų skrydžio bilieto pažymėta 1PC, Jūs galite turėti 1 registruoto bagažo vienetą, sveriantį ne daugiau 23 kg, jo išmatavimai – bendrų kraštinių suma (ilgis + plotis + aukštis), negali būti didesnė nei 158 cm. Jeigu ant Jūsų bilieto parašytas kodas 2PC, jūs galite turėti net 2 tokio registruoto bagažo vienetus.

Aeroflot

Keliaujantys su viena seniausių ir didžiausių rusų avialinijų – Aeroflot, turėtų įsidėmėti itin panašius bagažo dydžio ir svorio reikalavimus, kokius nurodo, pavyzdžiui, Turkish ar Ukraine International Airlines. Rankinio bagažo vienetas negali viršyti 55x40x25 cm išmatavimų; ekonominės bei patogumo klasės keleiviai gali turėti 10 kg, o verslo klasės – iki 15 kg sveriantį lagaminą. Į orlaivio saloną taip pat leidžiama pasiimti ir vieną asmeninį daiktą – kompiuterio dėklą, mažą rankinę ar kt. Registruoto bagažo visų kraštinių suma, kaip beveik visose avialinijose, reikalaujama, kad neviršytų 158 cm. Ekonominės klasės keleiviai gal turėti tokį vieną, iki 23 kg sveriantį lagaminą, patogumo klasės keleiviai – 2 registruoto bagažo vienetus. Verslo klasės keleiviams nemokamai leidžiama gabenti 2 tokio bagažo vienetus, kurių kiekvieno svoris neviršija 32 kg.

Norwegian Air Shuttle

Antroji pagal dydį Skandinavijos oro linijų bendrovė – Norwegian Air Shuttle – bagažo reikalavimus taip pat skirsto pagal skrydžio klasę. LowFare, LowFare+ ir Premium klasių keleiviams į lėktuvo salono vidų leidžiama neštis ne didesnį nei 55x40x23 cm rankinį bagažą, kurio svoris negali viršyti 10 kg, taip pat galima turėti papildomą mažą krepšį, ne didesnį kaip 25x33x20 cm. Flex ir PremiumFlex keleiviams taikomi tie patys rankinio ir papildomo mažo bagažo išmatavimo reikalavimai, tačiau didesnio lagamino svoris gali būti iki 15 kg. Registruotasis bagažas LowFare klasės keleiviams nėra įskaičiuotas į bilieto kainą tiek trumpųjų, tiek tarptautinių ilgųjų skrydžių metu. LowFare+ keleiviai abejais atvejais gali turėti vieną, iki 20 kg sveriantį registruotąjį bagažą; Flex, Premium ir PremiumFlex klasių keleiviai trumpųjų bei tarptautinių ilgųjų skrydžių metu su savimi gabenti gali 2 tokio bagažo vienetus, neviršijančius 20 kg svorio.

Norwegian bagažo matmenys

Tad linkime prieš išvykas nepamiršti patikrinti avialinijų, kuriomis keliausite, bagažo reikalavimų ir sklandžių bei malonių skrydžių!
Paruošta pagal : skrendu.lt