Tenerifė – amžino pavasario sala Atlanto vandenyne, prie Afrikos krantų. Čia (beveik) visada geras oras, gaivus vandenynas ir geri paplūdimiai, nuostabi gamta ir dailūs miesteliai, įspūdingas Teidės ugnikalnis ir netgi žiupsnelis Sacharos smėlio. Todėl atostogos Tenerifėje daugeliui palieką neišdildomą įspūdį. Tačiau planuojant kelionę į Tenerifę, iškyla nemažai klausimų. Kadangi mes čia gyvenom du metus, pagalvojau, kad sėsiu ir surašysiu svarbiausią praktinę informaciją apie šią Kanarų salą. Galbūt tai palengvins kelionės planavimą ir atsakys į iškilusius klausimus. 

Šiame tinklarasčio įraše visa praktinė informacija keliaujantiems į Tenerifę ir atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus:
Tenerifės geografija trumpai.
Pigūs skrydžiai į Tenerifę. Kur jų ieškoti?
Tenerifės oro uostai. Kaip nuvažiuoti į oro uostą? Kokie autobusai važiuoja į oro uostą?
Susisiekimas Tenerifėje viešuoju transportu. Tenerifės autobusai.
Automobilio nuoma Tenerifėje.
Tenerifės klimatas. Orai Tenerifėje. Kada geriausias laikas keliauti į Tenerifę?
Lankytinos vietos Tenerifėje
Tenerifės paplūdimiai. Trumpa apžvalga.

Tenerifė. Geografijos pamokėlė trumpai

Kanarų salos – vulkaninės kilmės salynas Atlanto vandenyne prie Pietinio Maroko krantų. Nors geografiškai – tai jau būtų Afrika, tačiau Kanarai priklauso Ispanijai. Tiesa, salų gyventojai neretai yra kitos nuomonės  Kanarų salynas susideda iš 7 salų. Tai – Tenerifė, Gran Kanarija, Fuerteventūra, Lansarotė, La Gomera, La Palma ir El Hieras. Tenerifė yra didžiausia ir daugiausia gyventojų turinti Kanarų sala. Jos plotas – 2034 kv. km. Gyventojų skaičius siekia beveik 900 000. Salos sostinė ir kartu didžiausias miestas yra Santa Cruz. Nuo Lietuvos Tenerifė nutolusi apie 5000 km arba „6 valandas lėktuvu“, jei skrydis tiesioginis.

Pigūs skrydžiai į Tenerifę. Kur ir kaip rasti pigių skrydžių į Tenerifę?

Didelė tikimybė, kad į Tenerifę iš Lietuvos pigiausia atskristi bus per Madridą arba Barseloną su vienu persėdimu. Tačiau taip pat įmanomi ir kiti variantai. Čia priklauso nuo to, ko turi daugiau: laiko ar pinigų. Mes skrydžių visada ieškom per mūsų tinklapyje esančią skrydžių paiešką. Tai labai patogi skrydžių (ir netik) paieškos sistema. Kas man labiausiai patinka, čia nereikia nurodyti nei konkretaus oro uosto, nei tikslios skrydžio datos. Tai reiškia, galima ieškoti pigių skrydžių (pavyzdys) ne balandžio 8 – 14 dienai, bet visam balandžio mėnesiui. Ar net visiems metams. Reikia nepatingėti prisėsti ir „pasižaisti“. Beje, pigių skrydžių paieška yra ne tik žaidimas, bet ir kantrybės reikalaujantis darbas.

Tenerifės oro uostai

Tenerifėje yra du oro uostai: šiaurėje – Aeropuerto de Tenerife Norte (Los Rodeos), pietuose –Aeropuerto Reina Sofia. Šiaurinis oro uostas yra mažesnis, daugiau naudojamas vietiniams skrydžiams, t.y. susisiekimui tarp Kanarų salų (Fuerteventūros ir Gran Kanarijos) bei žemyninės Ispanijos. Tačiau taip pat tarptautiniam susisiekimui. Pietinis Tenerifės oro uostas yra didesnis,  taip pat naudojamas tiek vietiniams, tiek tarptautiniams skrydžiams. Į kurį Tenerifės oro uostą skristi? Į tą, į kurį rasi pigiausius bilietus.

Kaip nuvykti į Tenerifės šiaurinį oro uostą? Kaip nuvykti iš šiaurinio Tenerifės oro uosto į…

Į šiaurinį Tenerifės oro uostą važiuoja šie autobusai: 102, 107, 108, 343.
Autobusas Nr.102 jungia salos sostinę Santa Cruz su už maždaug 40 km esančiu Puerto de la Cruz. 
Autobusas Nr.107 kursuoja tarp Santa Cruz ir Buena Vista del Norte miestelio (apie 70 km).
Autobusas Nr.108 važiuoja iš Santa Cruz į Icod de los Vinos. Atstumas apie 60 km.
Autobusas Nr. 343 jungia šiaurinį Tenerifės oro uostą su pietiniu ir toliau važiuoja iki kurortinio miestelio Los Cristianos. Nusigauti iš vieno Tenerifės oro uosto į kitą užtrunka apie valandą.

Grafikus galima rasti čia.

Kaip nuvykti į pietinį Tenerifės oro uostą? Kaip nuvykti iš pietinio Tenerifės oro uosto į…

Į pietinį Tenerifės oro uostą važiuoja šie autobusai: 111, 343, 415, 450, 711
Autobusas Nr. 111 jungia pietinius salos kurortus (Costa Adeje, Los Cristianos), oro uostą ir sostinę Santa Cruz, esančią salos Šiaurėje. Atstumas Costa Adeje – Santa Cruz yra maždaug 80 km. 
Autobusas Nr. 415 važiuoja iš El Fraile gyvenvietės pietuose į San Isidro, esantį už 20 km. 
Autobusas Nr. 711 yra naktinis autobusas, kursuojantis tarp Costa Adeje ir Santa Cruz.

Grafikus galima rasti čia.

Tenerifė. Viešasis transportas – autobusai

Tenerifėje važinėja žali TITSA autobusai. Autobusų tinklas yra gerai išvystytas ir viešuoju transportu nusigauti galima faktiškai į bet kur. Internete iš anksto galima pasižiūrėti visus grafikus ir kainas. Planuojantiems autobusu važiuoti keletą kartų, apsimoka įsigyti „Bono Vía” kortelę. Mokant ja, kiekvienai kelionei taikoma nuolaida. Autobusais pasiekiamos ir beveik visos Tenerifės lankytinos vietos: Teide ugnikalnis, Masca tarpeklis ir t.t. Tačiau, priklausomai iš kur važiuosi, gali tekti kartą kitą persėsti. Visą informaciją galima rasti TITSA internetiniame puslapyje (ispanų ir anglų kalbomis).

Tenerifė. Automobilių nuoma

Alternatyva kelionėms autobusu – nuomotis automobilį. Per porą metų praleistų Tenerifėje mes tą darėm tik porą kartų, nedideliame (ir netarptautiniam) automobilių nuomos punkte Puerto de la Cruz mieste. Kainų jau nebepamenu, bet žinau, kad norėdama prasitęsti nuomą vienai dienai, „suplojau“ net 5 (taip, penkis) eurus už tą papildomą parą. Nuomotis automobilį tiek Kanarų salose, tiek visoje Ispanijoje nėra brangu. Paprastą mašiną savaitei išsinuomoti galima už 80-100 €.  Dėl automobilio nuomos galite kreiptis www.kelionesitenerife.lt. Čia galima išsinuomoti automobilį ir kitose Kanarų salose. Keliai Tenerifėje labai geri, eismas vyksta tvarkingai.

Tenerifės klimatas. Orai Tenerifėje. Geriausias laikas keliauti į Tenerifę

Į Tenerifę keliauti verta visus metus. Tačiau žiemą Tenerifė bei kitos Kanarų salos yra šilčiausios poilsio ir atostogų vietos visoje Europoje. Šilčiau negu čia niekur kitur nebus. Žiemą Tenerifė yra labiau „užsienietiška“, kadangi į ją šildytis skrenda visa Europa. Tai labai pamėgta vokiečių, britų ir skandinavų vyresnės kartos atstovų žiemojimo vieta. Todėl šaltuoju metų laiku Tenerifė „pasensta“. Vasarą, bėgdami nuo karščio žemyne, į Tenerifę plūsta ispanai.

Kanarų salos dar kitaip vadinamos “amžino pavasario šalimi”. Oras čia visada panašus. Žiemomis niekada nešalta, vasaromis – nėra labai karšta (jei lyginti su žemynine Pietų Europa). Tačiau nereikia „amžino pavasario“ maišyti su „amžina vasara“. Kanarai – tai toli gražu ne Karibai. Taip, čia saulėta, šilta ir gražu. Daugiau kaip 320 saulėtų dienų per metus. BET… vėlyvo rudens ir žiemos vakarais čia taip pat gali tekti apsivilkti šiltą megztuką.

Ar šilta Tenerifėje lapkričio, gruodžio, sausio, vasario mėnesiais?

Šį klausimą tenka išgirsti gana dažnai. Šilumą kiekvienas suvokia kitaip. Tačiau, kaip jau minėjau, šilčiau nei Kanaruose žiemą niekur kitur Europoje nebus. Šalčiausiais gruodžio – vasario mėnesiais vidutinė dienos temperatūra yra apie 21-22 laipsnius. Naktimis ji gali nukristi ir iki nelabai malonių 13-14 laipsnių. Lentelių ir diagramų su Tenerifės temperatūra pilnas internetas. Be to, nors Tenerifės sala ir nedidelė, klimatas šiaurinėje ir pietinėje dalyje skiriasi. Tačiau, nekankinat tavęs statistika, skaičiais, lentelėmis, o trumpai ir aiškiai kalbant: Tenerifės pietuose yra sausiau ir šilčiau. Šiaurėje lyja dažniau ir yra keletu laipsnių vėsiau. Taip yra todėl, kad salos centre stūksantis Teidės ugnikalnis yra natūrali kliūtis blogiems orams, ateinantiems iš Europos pusės. Todėl jei lyja, viską „išlyja“ šiaurinėje salos dalyje.

tęsinys II dalyje.