Kiekvienas keliautojas sutiks, kad pirmoji kelionė, kokia ji bebūtų, yra nepamirštamas patyrimas. Tačiau kas gi norėtų visą laiką atmintyje nešiotis visai nevykusios pirmosios kelionės įspūdžius? Na ir kaip nepatyrusiam keliautojui savo pirmosios kelionės metu išvengti kiek įmanoma daugiau problemų? Mes pasistengėme savo ilgametę kelionių patirtį sutalpinti į dešimt patarimų, kurie padės išvengti nereikalingų problemų tiek keliaujantiems pirmą kartą, tiek ir užkietėjusiems atostogautojams.

1. Detaliai suplanuokite savo kelionę.

Jei kelionę įsigijote iš kelionių organizatoriaus, tuomet pasidomėkite, kas tiksliai įeina į jos kainą: ar jums išpirkti transporto bilietai (koks bagažas Jums priklauso?), ar rezervuotas viešbutis, ar priklauso pervežimas. Jei kurios nors paslaugos trūksta – užsakykite ją papildomai per savo kelionių organizatorių arba pasidomėkite, kaip ją įsigyti patiems. 

Suplanuokite kelionės detales

2. Įsitikinkite, kad turite visus reikalingus dokumentus

Įsitikinkite, kad Jūsų asmens dokumentai, kurie bus reikalingi kelionei (LR pasas arba LR asmens tapatybės kortelė), galioja užtektinai laiko (keliaujant į tam tikras šalis reikalaujama, kad pasas galiotų 6 mėnesius po grįžimo į Lietuvą). Taip pat sužinokite, ar keliaujant Jūsų pasirinkta kryptimi yra reikalinga viza, kokia jos gamybos tvarka. Rekomenduojame kelionei įsigyti ir kelionės draudimą, kad išvengtumėte papildomo galvos skausmo nelaimės atveju. 

Pasirūpinkite reikalingais dokumentais

3. Pasidomėkite vietine valiuta ir atsiskaitymų kultūra

Jei keliaujate į šalį, kurioje galioja kita valiuta, būtinai išsikeiskite šiek tiek grynų pinigų, kadangi kelionės metu Jums tikrai prireiks grynųjų. Taip pat pasidomėkite vietine situacija: ar kelionės vietoje yra pakankamai bankomatų, ar taikomi limitai pinigų išsigryninimui. Rekomenduojame pasmalsauti ir atsiskaitymų kultūra, t.y., kaip dažniausiai galima atsiskaityti (ar visur priima banko korteles, ar gali dažnai tekti mokėti grynais). Gana naudinga gali būti pasidomėti kiek arbatpinigių ir už kurias paslaugas priimta palikti aptarnaujančiam personalui. Kitas patarimas: į kelionę pasiimkite dvi banko korteles, kadangi kaip Lietuvoje, taip ir užsienyje, kartais įvyksta  įvairių kuriozų: pavyzdžiui, bankomatas nebegrąžina įdėtos kortelės. 

4.Susipažinkite su savo kelionės kryptimi

Kelionė bus ir paprastesnė, ir įdomesnė, jei atvyksite “paruošę namų darbus” ir pasidomėję šalies istorija, kultūra, lankomais objektais. Sužavėsite vietinius, jei išmoksite pasakyti vos keturis žodžius jų kalba, išsiverskite bent šiuos: „laba diena“, „viso gero“, „ačiū“ ir „atsiprašau“. Rekomenduojame paskaityti apie vietos, į kurią keliausite, klimatą, tradicinę virtuvę, etiketą. 

5. Tikėkitės geriausio, tačiau pasiruoškite blogiausiam

Pabandykite įsivaizduoti blogiausius scenarijus, kokie galėtų nutikti kelionės metu, ir pasiruoškite jiems iš anksto. Pavyzdžiui, vienas iš nemalonių incidentų, kuris gali nutikti, yra vagystė. Pabandykite apgalvoti, kas vagystės atveju galėtų sumažinti nemalonias pasekmes? Mūsų patarimas – turėti savo dokumentų kopijas, o grynus pinigus ir banko korteles išskirstyti po skirtingas bagažo vietas. Tokiu būdu praradę kuprinę ar rankinę – vis dar turėsite pinigus ir dokumentus, kurie buvo laikomi kitame krepšyje, juosmens piniginėje ar užrakinti viešbučio seife. Šį pratimą galite atlikite sugalvodami bent penkias nemalonias situacijas ir tai Jums padės sumažinti šių incidentų poveikį, jei sėkmė nusisuktų ir išpranašautas įvykis iš tiesų nutiktų. 

P.s. juosmens piniginė yra puikus kelionės kompanionas, kadangi ji ne tik padeda apsisaugoti nuo vagysčių, bet yra ir labai patogi dėvėti.

6. Kelionei daiktus susidėkite pagal keliavimo kryptį

Patikrinkite informaciją apie vietos klimatą, kokie orai laukia Jūsų kelionės metu. Jei keliaujate ilsėtis prie vandens, rekomenduojame sužinoti, kokia danga paplūdimiuose, koks jūros dugnas (gali prireikti maudymosi batelių, kad nesusižeistumėte kojų). Verta pasidomėti šalies kultūra, pavyzdžiui tam tikrose rytų šalyse galite vietiniams atrodyti nepadoriai, jei Jūsų rūbai atidengs pečius ar kojas aukščiau kelių. Taip pat pasidomėkite, ar šalyje naudojami elektros lizdai atitinka Jūsų turimų elektros prietaisų kištukus, galbūt Jums bus reikalingas elektros lizdo adapteris. 

7. Saugumas – svarbiausias prioritetas

Keliaudami nepamirškite, kad esate nepažįstamoje šalyje, ir net jei jaučiatės visiškai saugiai – likite atsargūs. Jei įmanoma, vakarais rinkitės apšviestus maršrutus, venkite sutemus vaikščioti vieni. Būdami bare – stebėkite savo gėrimą, nepalikite jo be priežiūros. Vairuokite atsargiai ir dėmesingai. Dalykai, kurie įprasti namuose, svečioje šalyje gali būti nepriimtini. Mes sakome, kad geriau išlikti atsargiems nei vėliau gailėtis.

8. Pažinkite!

Kalbėkitės su gatvių prekiautojais, su vietiniais bare ar savo taksi vairuotojais: vietiniai žmonės Jums atskleis tikrąjį kultūros veidą. Valgykite kaip vietiniai: ragaukite jų virtuvės patiekalus ir mėgaukitės jų gėrimais, tai padės geriau pajausti vietinių gyvenimo ritmą. Na ir, žinoma, pažinkite šalies gamtą, kultūrą, architektūrą, juk keliaujant nėra nieko įdomiau! 

9. Nepamirškite ilsėtis 

Klausykite savo kūno ir sielos, juk keliaujate, kad pailsėtumėte ir atsipalaiduotumėte. Todėl labai svarbu vis savęs paklausti, ar atostogų intensyvumas Jums vis dar tinkamas. Nesijauskite blogai, jei norite visą dieną tiesiog prakiurksoti gulte prie baseino, tai yra Jūsų atostogos ir tik Jūs sprendžiate, kokia bus Jūsų dienotvarkė. Nesiverskite per galvą, kad pamatytumėte visus lankytinus objektus, geriau pažadėkite sau, kad neaplankytų objektų pamatyti sugrįšite kitą kartą. Atostogos turi sietis su poilsiu ir gera nuotaika, neišvarginkite savęs.

10. Kasryt pabudę užprogramuokite sau gerą nuotaiką

Tik pabudus pasakykite sau, kad „šiandien aš jausiuosi tokia (-s) laiminga(-s) ir puikiai nusiteikusi(-ęs), kad joks nutikimas nebus pajėgus šito pakeisti!“. Lai šis sakinys tampa Jūsų atostogų mantra ir joks lietus, pradurta nuomoto automobilio padanga, besikemšanti viešbučio dušo kabina ar pamesta piniginė nesugadina Jūsų atostogų nusiteikimo. Nemalonių situacijų kelionės metu išvengti neįmanoma, kaip ir gyvenime, tačiau pakeitę savo požiūrį į jas (bent trumpam) galite kardinaliai pakeisti savo atostogų įspūdžius.

Štai, pasidalinome savo įžvalgomis ir patarimais, tikime, kad jie padės lengviau susiplanuoti kelionę apie kurią svajojate. Tad nedelskite – išsirinkite savo svajonių kelionę!